Maar hoe voel je je écht?

Er is meer in het leven dan alleen gelukkig zijn. Dit was de ondertitel van een boek dat ik ooit las. Hier moest ik laatst weer aan denken. Want ik denk dat dit besef best heel lastig is voor veel mensen. Onze samenleving hangt aan elkaar van snelle en gemakkelijke bevrediging van onze geluksbehoefte. Voor elk probleem bestaat wel ergens een ‘kant en klaar oplossing’. Een quick fix. Zodat we niet te diep in onszelf hoeven graven. De focus ligt enorm op het geluk dat altijd binnen handbereik moet zijn. Geluk is verworden tot een soort oppervlakkige genotsbehoefte, die steeds maar weer bevredigd moet worden. Maar wat is er mis met even stilstaan bij hoe je je écht voelt? En dan niet even, maar gewoon zo lang als voor jou nodig is. Dat mag er toch ook zijn. Moet je altijd maar snel opstaan en weer door gaan? Wie bepaalt dat eigenlijk? Jijzelf toch zeker?!

Instant happiness op social media

Toch laten we ons vaak enorm beïnvloeden door de verwachtingen van onze omgeving. Instant happiness is een hot topic. Zeker op social media. We hebben de neiging om geluk buiten onszelf te zoeken. Met de nieuwste trends en hippe activiteiten. Zodat we een Instagramwaardig leven kunnen laten zien. Het lijkt wel een norm geworden. We kijken naar elkaar om te bepalen hoe gelukkig we zijn. Maar wanneer je op basis van anderen je keuzes maakt, leef je dan niet het leven van iemand anders?

Bovendien krijg je een onrealistisch verwachtingspatroon. Je wilt elk moment de ideale versie van jezelf zijn. Samen met een sterk geloof in de maakbaarheid van je bestaan zorgt dat voor een gevaarlijke combinatie. ‘Als je maar genoeg je best doet en heel graag wilt, lukt het wel’. Maar wat nou als het niet lukt? Ben je dan een enorme mislukkeling? Geloof je dan dat het jouw schuld is? Falen is op die manier geen optie en dus leg je de lat nog maar wat hoger. Met nog meer teleurstelling tot gevolg.

Je schaduwkant mag ook aandacht

Die focus op het positieve beeld dat je neer wilt zetten, zorgt ervoor dat je al het andere liever negeert. Bovendien is geluk niet iets dat je kunt najagen en vasthouden. Geluk is nogal veranderlijk, het komt en het gaat. Zie je het echter wel als een statische toestand, dan is het niet gek dat je op een gegeven moment moedeloos en somber wordt omdat je niet de hele tijd enorm gelukkig bent. Je moet dan steeds maar weer op zoek naar manieren om die geluksbehoefte te bevredigen. Vermoeiend en frustrerend, want het is nooit genoeg. Daarom is het juist heel waardevol om ook naar de schaduwkanten van je leven te kijken. Het leven is yin yang, licht bestaat niet zonder donker en andersom. Ook al zal het nooit je favoriete bezigheid zijn, het zal je uiteindelijk wél veel opleveren. Wanneer je gewoon kunt ‘zijn’ met je vervelende eigenschappen, met je offdays en je teleurstellingen, zul je uiteindelijk veel meer ontspanning ervaren. Het vechten tegen alles waarvan je vindt dat het er niet mag zijn maakt moe en ongelukkig. In verbinding staan met je gevoel, ook als het pijnlijk is, laat je voelen dat je leeft in plaats van overleeft. Het ontkennen, veroordelen of ontvluchten van alle onprettige gevoelens zorgt er voor dat het in de duisternis blijft. Ergens in de krochten van je onderbewustzijn blijft het broeien. Het wordt steeds meer geladen. En onbewust beïnvloedt dat je gedrag.

Adem in, adem uit

Dus laat er voor de verandering eens een lichtje over schijnen. Zodra je erkent dat al die nare gevoelens en overtuigingen nou eenmaal bij je horen, verdwijnt de verstikkende greep die je denkt dat ze op je zullen hebben. Het blijkt dat de dingen met je ogen open minder eng zijn dan met je ogen dicht. De voor mij meest effectieve methode hiervoor is ademwerk. Al vanaf de eerste keer dat ik dat deed, heb ik ervaren hoe krachtig het is. Je gaat voorbij aan het denken, je hoeft niet in je verhaal te zitten, je mag gewoon ervaren. Geen uitgebreide analyse waar alles vandaan komt. Het begint bij de basis en dat is voelen hoe het met je is. Daarom ben ik ook ademcoach geworden. Omdat ik geloof dat je met je adem zo veel kunt bereiken. In plaats van piekeren over wat je omgeving of de maatschappij van je zou willen, kun je beter stilstaan bij wat jij nou echt wilt en nodig hebt. Je ademhaling brengt je terug naar jezelf. Het brengt je steeds maar terug hoe vaak je ook afdwaalt. Je adem laat je zien wat je moet zien en wat je nodig hebt.

Verbinding met jezelf

Want elk gevoel dat je hebt, vertelt een verhaaltje over jou. Leer je hiernaar luisteren dan vertellen die gevoelens hoe je in deze drukke wereld het beste je eigen weg kunt vinden. Hoe je eerlijke keuzes kunt maken, trouw aan jezelf. Vooral met de verbonden ademhalingstechniek leer je om alles wat in je leeft te durven zien en omarmen. Oude spanningen en emoties kunnen zich vast hebben gezet in je lijf. Dit houdt je onbewust tegen om vrij te ademen. De meeste mensen gebruiken maar 30% van hun ademcapaciteit. Daar valt dus behoorlijke winst te behalen. Met deze techniek verruim je je ademcapaciteit en laat je oude spanningen los. Je ontwikkelt een sterke verbinding met jezelf en met de wereld om je heen. Adem je vrij en ontspannen, dan sta je ook zo in het leven. Verbonden ademen kan een diepgaande verandering in je losmaken. Als je volledig en open leert ademen, heb je toegang tot de enorme potentie die in je zit. Zodat je onbeperkt een betekenisvol leven kan leven, zonder dat het uit maakt wat een ander er van vindt. En je volledig jezelf durft te zijn. Als dat niet gelukkig maakt, weet ik het ook niet meer!

Deel dit artikel: