Je wilt iets in je leven veranderen. Bijvoorbeeld beter naar je gevoel luisteren. Of een gezondere leefstijl aanhouden. Je doet je best, maar het lukt niet. Je merkt dat je het lastig vindt om vol te houden en nieuwe gewoontes aan te leren. Hoe komt dat toch? Veranderen is voor veel mensen een struikelblok. Vaak beginnen we vol enthousiasme, maar al snel kakt het in en gooi je de handdoek in de ring. Ik ken het zelf maar al te goed en ben op onderzoek uit gegaan naar het waarom. Uiteindelijk kwam ik tot de onderstaande meest gemaakte fouten. Stuk voor stuk vind ik ze griezelig herkenbaar. Maar na het lezen van deze tips, hoef jij in ieder geval niet dezelfde fouten te maken. En heb je een grotere slagingskans en een stuk minder frustratie.

1. Je komt niet echt in actie

Het lijkt een open deur, maar dit wordt toch vaak over het hoofd gezien bij persoonlijke groei en ontwikkeling. Als je iets anders wilt in je leven, dan moet je ook iets anders dóen. Anders gebeurt er niks. Ik ken zo veel mensen die graag positiever willen denken, op zoek zijn naar meer balans in hun leven of dichter bij hun gevoel willen zijn. En wat doen ze? Boeken hierover lezen en naar TED Talks luisteren. Niks meer, niks minder. Maar met alleen lezen en luisteren kom je nergens. Ik zelf heb dat ook een hele tijd zo gedaan. Want ja, het voelt heerlijk om je te laten inspireren door wijze mensen. Het is heel verleidelijk om in deze inspiratiefase te blijven hangen. Want de volgende stap, nieuw gedrag trainen, vergt veel discipline. Dan moet je in actie komen, het daadwerkelijk integreren in je leven. En dus je verantwoordelijkheid nemen. Dat is iets wat we stiekem maar al te graag uitstellen. Terwijl het toch echt de sleutel tot verandering is, want alleen door te doen en te ervaren kun je nieuwe gewoonten aanleren.

2. Je verwacht dat het gelijk lukt

Daarnaast mag je in je achterhoofd houden dat twijfel en teleurstelling er bij horen. Als je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen wilt doen, ben je in het begin nog helemaal bezig met of je het wel goed doet. Dit is een kwestie van vertrouwen en volhouden. Je weet nog niet precies hoe het moet en hoe het voelt, maar door gewoon door te gaan kun je dat ontdekken. Geef jezelf de kans om te proberen en fouten te maken. Wanneer je bijvoorbeeld wilt leren beter je grenzen aan te geven, gaat dat ook met ups en downs. Het ene moment zet je een ijzeren hekwerk neer en het andere moment walst er weer iemand over je heen. Dat betekent niet dat het allemaal voor niks is geweest. Laat je perfectionisme los en blijf proberen, het is een proces. Wees tevreden met het feit dat je aan jezelf werkt, je doet het, dat is al goed genoeg. Door milder voor jezelf te zijn geef je jezelf ruimte om te oefenen. Want als je dat niet doet, is de kans groot dat je voortijdig de handdoek in de ring gooit en dat is zonde!

3. Je monkey mind zit in de weg

Je geest zit vol gedachten, de Boeddhisten noemen het wel je monkey mind. Als een aapje slingert het druk heen en weer tussen allerlei gedachten. Vaak ook nog eens herhalingen op hetzelfde. Omdat je monkeymind zo druk is, trekt het al je aandacht naar zich toe. Je kunt zeggen dat dit aapje de hele tijd bezig gehouden wil worden. Zo lang je je hier niet bewust van bent, geef je het de hele tijd input om mee te spelen. Bij die input kun je denken aan alle informatiestromen die ons dagelijks leven vullen. Netflix, social media, nieuwsupdates, gepieker en oordelen (over jezelf en anderen). Wat hier mis gaat is dat je je aandacht niet gebruikt voor wat je nu echt wilt. Ik ervoer dit zelf toen ik vaker ademhalingsoefeningen wilde gaan doen. Elke keer dat ik er aan wilde beginnen, had ik de terugkerende gedachte: nee nu niet, dit is te saai, eerst andere dingen doen (lees: Netflix, social media, to do lijstjes). Later besefte ik mij dat dit mijn monkey mind was die me wilde weerhouden van ontspanning. Want ontspanning betekent dat er niks is om mee te spelen voor het aapje. Zodra je je hier bewust van wordt, kun je herkennen wat er gebeurt. En kun je kiezen om niet in te gaan op de roep om aandacht van je monkey mind. Want ook tegen aapjes moet je soms streng optreden.

4. Je luistert te veel naar anderen

Ook dit is een gevolg van de enorme informatiestroom waar we elke dag mee moeten dealen. Er zijn zo veel meningen, oordelen en adviezen, dat we soms vergeten eerst naar onszelf te luisteren. Er bestaat geen one size fits all recept voor een gelukkig, succesvol leven. Anders zou toch iedereen al lang gelukkig en succesvol zijn? Elk mens is anders en wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. De een doet het prima op een veganistische leefstijl, voor de ander is het de hel op aarde. En zo is het met zo veel meer dingen. Ontdek eerst wat je zelf wilt, wat jouw behoeften zijn. En laat je door anderen inspireren, maar blijf je altijd af vragen; werkt dit ook voor mij? Blind achter een of andere goeroe of influencer aanlopen zorgt er alleen maar voor dat je verder bij jezelf verwijderd raakt. Je wilt dan doelen bereiken die eigenlijk helemaal niet jouw doelen zijn. Of je probeert methodes die helemaal niet bij jouw karakter en manier van leven passen. Neem je eigen verantwoordelijkheid en leg dat niet bij een ander neer.

5. Je ziet jezelf niet voor wie je bent

Verder vergeten we vaak om naar onze eigen mogelijkheden en beperkingen te kijken. Verwacht niet veel te veel van jezelf en jaag geen ideaal beeld na. Het moet wel realistisch blijven. Je bent een geheel van mooie eigenschappen en van schaduwkanten. Het positieve bestaat niet zonder het negatieve. Leer dat te omarmen. Zolang je blijft strijden en oordelen over jouw eigenschappen die ‘er niet mogen zijn’, verlies je alleen maar energie. Je kan niet een geheel zijn van alleen maar positieve eigenschappen en mooie ervaringen. De struggles van het leven horen er bij en zullen er altijd zijn. Ze helpen je om te groeien en je te ontwikkelen tot een sterk mens. Daarvoor moet je het wel in de ogen durven kijken en het aangaan. De scherpe randjes kunnen er misschien af als je dat wilt. Maar je kunt niet een heel ander persoon worden. Kijk welke verandering, welke groei bij jou past. En jou eert in plaats van tegenwerkt.

6. Je hebt je doel negatief geformuleerd

Het werkt beter om ergens naar toe te werken dan ergens vanaf te werken. Dit is wat er bij afvallen vaak mis gaat. Als je zegt: ,,ik wil niet meer te dik zijn, er moet 10 kilo af”, dan lukt het in het begin misschien nog wel. Maar als eenmaal die 10 kilo er af is, heb je geen doel meer en verzand je weer in je oude patronen. Je focus ligt op wat je niet wilt en dat is niet helemaal de juiste benadering. Beter is om te zeggen: ,,ik wil me fit, gezond en energiek voelen.” Dat is iets wat je wél wilt en waar je altijd naar toe kunt blijven werken. Zo werkt het met alle doelen. Richt je aandacht op wat je wel wilt, dat is al een positieve eerste stap. Want wat je aandacht geeft, groeit. Zeg bijvoorbeeld niet; ik wil niet meer zo ongeduldig zijn. Maar bedenk wat je dan wel wilt zijn. Bijvoorbeeld iemand die goed in contact staat met zichzelf en de rust kan bewaren om de dingen te bekijken zoals ze zijn.

7. Je neemt te grote stappen

En wanneer je dan een mooi positief doel hebt geformuleerd, maak je het soms veel te groot. Heel begrijpelijk ook, je wilt natuurlijk snel flinke resultaten halen. Het gevaar met grote stappen is alleen, dat het te veel van je vergt. Het is lastig vol te houden, je verliest snel je motivatie en denkt dan dat het je toch nooit zal lukken. Ik merkte dat toen ik dacht wel even een uur per dag te kunnen gaan mediteren. Geïnspireerd door een verhaal van iemand die daar veel voordeel uit haalde. Je raadt het al; het lukte voor geen meter.Eigenlijk geldt met alles wat je anders wilt doen in je leven; doe het in kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten mediteren en bouw langzaam op. En doe daarnaast ook zeker niet alles tegelijk, als je meerdere dingen wilt veranderen. Zoals én stoppen met roken, én gezonder eten, én meer sporten. Je hebt veel meer aan hapklare brokjes, dat is makkelijker uit te voeren. En het geeft je een tevreden gevoel. Op die manier slijt je het nieuwe gedrag geleidelijk, maar wel veel beter in. Zodat je het ook echt volhoudt.

Deel dit artikel: