Wijze figuren zoals Boeddha, Eckhart Tolle en Lao Tse zeggen het allemaal; luister naar je hart en je vindt je weg in de wereld. Dat klinkt best simpel, maar is het dat ook? Wat betekent het om naar je hart te luisteren en wat is dat überhaupt?

In het dagelijks leven zijn we meer gefocust op onze ratio. We beredeneren onze keuzes en wegen voors en tegens af. ‘Je verstand gebruiken’ wordt aangemoedigd in onze maatschappij, dus waarom zou je het anders doen. Hierdoor hebben we vaak meer aandacht voor wat we niet willen. We willen immers een negatieve uitkomst voorkomen. Natuurlijk is je verstand gebruiken heel belangrijk, maar niet de hoofdzaak. Door al dat beredeneer raak je verder van je hart, je innerlijk kompas af. Het gaat juist om de samenwerking tussen hoofd en hart: het hart leidt en het hoofd dient.

Hoe kom je dan bij je innerlijk kompas?

Eigenlijk heel simpel: door aandacht. Wanneer je je aandacht brengt naar je hartstreek, focus je op wat daar gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld je ademhaling richting je hart sturen. Het is dan of je door je hart in en uit ademt. Dit is een simpele aandachtsoefening die je meer bewust maakt van je hart. In het begin wat onwennig, maar oefening baart kunst! Neem hier elke dag even tijd voor, het hoeft niet eens lang te duren. Je kunt het zelfs in de rij bij de kassa of op de wc doen.

Waarom zou je je überhaupt bewust willen zijn van je hart?

Zelfs de wetenschap staat hier al achter; hart en hoofd communiceren met elkaar. Er lopen zelfs meer zenuwen van hart naar hoofd dan andersom. Echt waar, kijk maar eens naar dit en dit artikel. Er is gevonden dat het hart bepaalde dingen al eerder ‘weet’ dan het hoofd. Het heeft dus een soort intelligentie van zichzelf. Het lijkt wel alsof we met een bepaald oerinstinct zijn uitgerust dat ons vertelt wat goed voor ons is. Je hart is je kern, hierin is verscholen wie je werkelijk bent. Veel mensen voelen niet goed meer de verbinding met zichzelf. Te veel afgeleid door smartphones, internet en de eisen van de maatschappij. Door je meer op je hart te richten kom je weer dichter bij jezelf, bij dat wat voor jou waar is.

Hoofd en hart

Dan is er nog de onvermijdelijke tweestrijd tussen hoofd en hart. Want wat is nou het stemmetje uit je hoofd en wat is het stemmetje uit je hart? Het belangrijkste onderscheid hierin is hoe het voelt. Je hoofd-stemmetjes zijn vaak gebaseerd op angst en zekerheid. Ze willen je behoeden voor gevaar, slaan daar soms in door. Je hart-stemmetjes zijn veel positiever gestemd en gebaseerd op liefde. Dit zorgt voor gevoelens van oprechte blijdschap, verbondenheid en dankbaarheid. Vandaar dat je maar beter kunt focussen op de dingen die je blij maken. En dus minder op dat wat je wilt vermijden. Op die manier vaar je al meer op je innerlijk kompas.

Deel dit artikel: