Binnenkort ga ik ademavonden geven bij een super fijne yogaschool. Tijdens mijn ademcoach opleiding en erna heb ik zelf de nodige ademcirkels ondergaan. En elke keer is het weer gaaf en bijzonder. Het is een gevoel wat bijna niet te beschrijven valt. Dat gevoel wil ik graag met anderen delen. Je moet het echt eens ervaren tijdens een ademavond. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk bij zo’n ademcirkel? Ik vertel altijd wel dat je hierdoor meer ontspanning, helderheid en ruimte ervaart, maar hoe komt dat dan? Het is niet zomaar iets wat je cadeau krijgt. Je moet er wel eerst voor werken en soms door dingen heen ploegen. En het is ook niet altijd leuk. Maar het ruimt wel lekker op van binnen. En de beloning die je krijgt is het dubbel en dwars waard. Het werkt door op 3 niveaus.
Fysiek; energiek én ontspannen
Ten eerste werkt de verbonden ademhaling in op fysiek niveau. Je verruimt je ademhaling, omdat je een tijdje dieper en voller gaat ademen. Diep in naar je buik en rustig uit, aan één stuk door. Dus je laat de pauzes tussen in- en uitademing weg. Bij voorkeur in een hoger tempo dan normaal. Veel mensen hebben een beperking of spanning op hun ademhaling, waardoor ze niet hun volledige ademhalingscapaciteit gebruiken. Ze ademen oppervlakkig, hoog, haperend of juist geforceerd. Dit staat allemaal de natuurlijke stroom van je ademhaling (en dus je levensenergie) in de weg. In de onderste delen van je longen wordt 75% van de zuurstof opgenomen. Dan snap je wel hoe belangrijk het is daar naar toe te ademen (buikademhaling). Met de verbonden ademhaling open je die stukken waar de adem niet vrij kan stromen. Je brengt er ontspanning in. Je leert weer je volledige ademhalingssysteem te benutten, waardoor je beter zuurstof op kunt nemen. Hierdoor voel je je energieker, meer ontspannen, slaap je beter en heb je een betere focus.
Emotioneel/mentaal; grote opruiming
Ten tweede werkt het in op je emotionele en mentale staat. Omdat je zo intensief ademt, kom je in een meditatieve staat en sta je meer in contact met je onderbewustzijn. Je kunt het zien als een afdaling in de krochten van je onderbewuste. Je daalt de keldertrap af en steekt daar een lichtje aan. Alles wat je in de loop der jaren hebt weggestopt aan emoties, gedachten en overtuigingen ligt daar ergens op een plank. Iedereen heeft wel een paar van die oude pijnen, ook al ben je je er niet bewust van. Je maakt weer contact met dat wat je lange tijd hebt weggedrukt. Je laat er lucht door heen gaan, zodat de boel eens lekker op kan waaien. Maar omdat je diep door blijft ademen terwijl van alles omhoog komt, lossen deze herinneringen en emoties ook weer snel op. Je blijft focussen op je adem waardoor je er niet in mee wordt getrokken. Je blijft weg bij alle verhalen die er aan vast zitten. Zo merk je dat je kan voelen wat je voelt en dat het ok is. Oude bagage en niet helpende gedachtepatronen kun je loslaten en je voelt je sterker.
Verbinding met de wereld en jezelf
Het derde niveau is spiritueel van aard. En ook dit is een belangrijke voor iedereen. Hoewel veel mensen de kriebels krijgen van het woord spiritueel. Je associeert het natuurlijk al snel met zweverig. Maar dat valt best mee, je bent gewoon fysiek bezig en je merkt de uitwerking daarvan. Doordat je echt intensief de tijd neemt voor jezelf, sta je beter in contact met je gevoel. Door de intensieve ademhaling verhoog je je trillingsfrequentie. En dat is pure kwantumfysica, lees je in de volgende alinea. Je merkt hierdoor dat je je meer verbonden voelt met alles, meer de goedheid in mensen kunt zien en je voelt meer liefde. Je staat in veel diepere verbinding met jezelf, zodat je weet wat je waard bent en dat je zo veel sterker bent dan je misschien denkt. Én je creativiteit en intuïtie krijgen een enorme boost. Ik kan me niet voorstellen dat je dit soort gevoelens niet wilt ervaren omdat je bang bent dat het te zweverig is.
Wetenschappelijke verklaring
Bovendien kun je het zelfs wetenschappelijk vanuit de kwantumfysica bekijken. Dit gaat er van uit dat alles in ons universum bestaat uit energie, trillend in verschillende frequenties. Emotie in het Latijn is ’emovere’, wat betekent ‘energie in beweging’. Net als ‘e-motion’ in het Engels: energy in motion. Een emotie is dus, als je heel ver inzoomt, niks meer dan energie met een bepaalde trilling. Zoiets als een geluidsgolf uit de radio. Het beweegt door ons lijf en zoekt een weg naar buiten door er ruimte en expressie aan te geven. Maar omdat wij emoties vaak niet willen voelen, ontvluchten of onderdrukken we het. De energie vindt dus niet zijn weg naar buiten maar gaat ergens in ons lijf vast zitten in het celgeheugen. De trilling wordt zo laag, dat het een blokkade vormt. Waardoor onze levensenergie hier niet lekker stroomt. Het kost je veel energie om die blokkade daar vast te houden. En je kunt er zelfs ziek van worden. Bovendien houdt het je tegen je leven voluit te leven, want je belemmert de stroom van levensenergie.
Blokkades ”omhoog trillen”
Daarom is het noodzakelijk om onderdrukte emoties en overtuigingen onder ogen te komen. Zodat je weer in balans komt. En je niet steeds door angsten en negatieve gedachten laat tegen houden om alles uit je leven te halen. Al die onderdrukte pijnen zijn laagjes over de geweldige persoon die je bent. En als je die laagjes er vanaf haalt, blijk je tot zo veel meer in staat te zijn dan je dacht. Met de hoge trillingsfrequentie van de verbonden ademhaling, kun je deze emoties in lage trilling ”omhoog trillen”. Dit heet ‘entrainment‘ en is zomaar nóg een natuurkundig principe. De blokkade krijgt een hogere trilling, zodat de emotie of gedachte loskomt en op kan lossen.
Toch grappig, dat je tijdens een verbonden ademavondje eigenlijk met keiharde bèta wetenschap bezig bent!