‘Dilemma op dinsdag’
Je kent dit concept misschien wel. Elke dinsdag wordt op deze Facebookpagina een hilarisch en onmogelijk dilemma gepresenteerd. En je móet kiezen. Zoals: ‘Elke keer dat je zoent, krijg je een elektrische schok’ of ‘je slaapt altijd op een vochtig matras’. ‘Je moet altijd ovenwanten aan’ of ‘je mag maximaal 100 woorden per dag zeggen’. En ‘alles wat je zegt wordt nagesynchroniseerd in het Duits’ of ‘je wordt op straat altijd achtervolgd door een draaiorgel’. Ik word altijd een beetje kriebelig van deze vragen. Stel dat je écht zou moeten kiezen… Gelukkig heb je in het echte leven niet van dit soort absurde dilemma’s.
Alhoewel, het voelt soms best wel eens of je voor een onmogelijke keus staat. Kiezen kan verdomde lastig zijn. Daarom is het handig om bij moeilijke keuzes jezelf wat verhelderende vragen te stellen. Ook bij wat minder pittige keuzes is het een leuk hulpmiddel. Het maakt je bewust waarom je kiest wat je kiest. Je kijkt eerlijk naar jezelf en je motivaties. Wanneer je wat dieper nadenkt, passen de keuzes beter bij je. En ben je er uiteindelijk meer tevreden mee. Wat weer motiveert om er echt voor te gaan.
Keus is kans
En die motivatie heb je soms hard nodig. De momenten in je leven waarop je voor een keuze staat, zijn vaak mogelijkheden om je leven een nieuwe draai te geven. Meestal ook nog eens buiten je comfortzone. Het zijn kansen om een nieuwe horizon te verkennen, een nieuw deel van jezelf te ontwikkelen, het roer om te gooien of dichter bij jezelf te komen.
Maar ja, hoe herken je de kansen? Wanneer weet je wat je moet doen? Het helpt je enorm als je een beetje op zelfonderzoek uitgaat. Dat kan met behulp van de onderstaande vragen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te stellen. En sommige vragen lijken ook erg op elkaar. Kies gewoon de vragen die je het meest aanspreken of prikkelen.
1. ‘Leidt deze keuze me naar een mooie toekomst of blijf ik hierdoor in mijn verleden hangen’
Dit helpt je herkennen of je in je veilige ‘doen zoals je altijd deed’ blijft. Als je iets anders wilt voor jezelf en in je leven, heeft het geen zin om in het verleden te blijven hangen. Dat biedt alleen maar stilstand. Ergens in jezelf kun je voelen of het tijd is om vooruit te gaan. Dat het tijd is om dingen achter je te laten. Het kan ook zijn dat het daar nu nog even niet tijd voor is, omdat je nog bepaalde zaken moet verwerken.
2. ‘Haal ik hier ook op lange termijn vervulling uit of heb ik er maar kort plezier van’
Het codewoord is hier misschien wel ‘vervulling’. Zorgt deze keus er voor dat je het gevoel krijgt iets toe te voegen. Zal het je goede dingen opleveren in de toekomst. Of krijg je hiervan alleen de lusten op korte termijn. Natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je doel is. Wat wil je echt. Heb je behoefte aan iets leuks op korte termijn? Of zou iets dat blijvender is, je meer geluk geven?
3. ‘Wil ik dit echt zelf of probeer ik een ander te pleasen’
Voor wie doe je het eigenlijk als je heel eerlijk kijkt? Misschien doe je het juist omdat je wilt dat anderen trots op je zijn. Omdat je denkt dat je meer waardering en aandacht zult krijgen als je deze keuze maakt. Natuurlijk is het ook goed om dingen voor anderen te doen, maar dan vooral omdat je graag wilt geven. Niet omdat je geeft om er aandacht of waardering voor terug te krijgen. Dat zou geen motivatie hoeven zijn om bepaalde dingen te doen.
4. ‘Ben ik op het positieve gefocust of alleen maar op het negatieve’
Anders gezegd; maak je deze keuze omdat je van iets probeert weg te komen of juist omdat je ergens naar toe wilt? Een keuze uit angst om iets te krijgen of te verliezen is iets anders dan een keuze uit liefde voor iets dat je graag wel wilt. Keuzes uit angst zijn meestal niet de beste keuzes. Dus niet; wat wil je voorkomen. Maar; wat wil je bereiken.
5. ‘Levert deze keuze me energie op of kost ze me alleen maar energie’
Soms zit je vast in het idee dat je iets heel graag wilt, maar ben je blind geworden voor de hoeveelheid energie die het slurpt. Visualiseer wat een bepaalde keus met je energielevels gaat doen. Stel je voor hoe je je er bij voelt, hoeveel motivatie, ontspanning of vrijheid het je oplevert. Door je hierin in te leven voel je vanzelf bij welke keus je energie beter stroomt.
6. ‘Gebruik ik deze situatie om te groeien en vooruit te komen, of om mezelf te straffen’
Dit kan een heel confronterende vraag zijn. Kijk eens eerlijk en vraag je af of je de keus wel echt uit liefde voor jezelf maakt. Of vind je dat je ergens boete voor moet doen om wat voor reden dan ook? Vaak zijn we te streng voor onszelf. We moeten van onszelf bijvoorbeeld eerst x doen voordat we y ‘verdienen’. Terwijl je ‘y’ sowieso al verdient.
7. ‘Zal deze keuze me ondermijnen of krachtiger maken’
Ook hier gaat het er weer om dat je herkent hoe je jezelf kunt saboteren. Wens je jezelf het beste toe met deze keus? Of haal je jezelf ermee onderuit? Beslissingen uit schuldgevoel zijn bijvoorbeeld niet bepaald krachtig te noemen. Je gaat dan van de ander uit ipv jezelf. Of we saboteren onszelf omdat we diep van binnen niet geloven dat we goed genoeg zijn. Je bent al genoeg en je verdient de wereld. Punt.
8. ‘Doe ik hiermee iets goeds voor mezelf of saboteer ik mijn doelen juist’
Deze vraag is nauw verweven met vraag 7, alleen de focus is een beetje anders. Hierbij kijk je eerlijk of je er alles aan doet om je doelen te halen. Soms ontdek je dan, dat je niet alles in het werk stelt om je doelen te behalen. De redenen kunnen uiteenlopend zijn. Maar de gemene deler is vaak angst. Van angst om te falen tot angst om succesvol te zijn. Want dat laatste is ook een ding. Je kunt je doelen saboteren omdat je bang bent te stralen en in je licht te gaan staan. Want wat voor kracht zou er dan vrijkomen?
9. ‘Maak ik deze keuze op basis van vertrouwen of uit angst’
Het is heel mooi om jezelf soms af te vragen of je kiest vanuit vertrouwen. Dat kan hartstikke moeilijk zijn. Vertrouwen is de controle loslaten. En door dat los te laten kunnen we het gevoel hebben de grip op zaken kwijt te raken. En dat is eng. Maar ook juist heel mooi. Want als je ruimte geeft aan vertrouwen kom je meer in een staat van flow. Hierdoor ervaar je dat er opeens mooie dingen op je pad komen. Gewoon omdat je de teugels durft te laten vieren.
10. ‘Kies ik vanuit mijn hart of vanuit mijn status-zoekende ego’
Wat wil je met je keus bereiken? Is het meer aanzien en bewondering oogsten? Dan is het misschien een goed idee om je af te vragen waarom je dat nodig denkt te hebben. Want aanzien en bewondering van anderen is als een tijdelijk shot plezier. Je hebt al snel weer meer nodig en blijft externe waardering najagen. Een keuze vanuit je kern zorgt uiteindelijk voor een veel grotere stroom van trots en waardering voor jezelf, zonder dat je daar perse anderen voor nodig hebt.