Ademwerk is nogal upcoming. Niet per se omdat het trendy is. Maar omdat we steeds meer beseffen dat deze eeuwenoude kennis het ontbrekende stukje in ons leven is. Steeds meer mensen worden zich bewust van de helende kracht van de adem. Het is ook een klein wondertje dat je met je eigen ademhaling een heel boek met feel good recepten in handen hebt! Alleen, als je niet kunt koken, heb je er niet zo veel aan. Je kunt natuurlijk de methode uitvoeren, het staat immers stap voor stap beschreven.

De vergeten binding met ons lijf

Maar als je een prei niet kan onderscheiden van een pastinaak, het vuur altijd te hoog zet of vergeet te roeren, is het resultaat niet veel soeps. Wat heel vaak over het hoofd gezien wordt, is jouw persoonlijke ervaring in het moment. Je ademhaling is van jou en jij bent de meester van je ademhaling. Vaak zijn we dat vergeten, er is niet echt een bewuste binding met onze ademhaling. We zoeken buiten onszelf naar methodes om ons goed te voelen. En dan willen we ook nog het liefst een quick fix. We vergeten daarbij dat de meeste antwoorden en tools voor goede gezondheid en levensgeluk in onszelf liggen. En hoe kun je die vinden als je de binding met je lijf kwijt bent?⠀

Hoe werkt het bij jou?

Daarom is stap 1 bij ademwerk het leren hoe jouw ademhaling aanvoelt. Hoe werkt het in jouw lijf. En dat gaat veel verder dan het opvolgen van regels en het braaf naleven van een protocol. Het gaat om begrijpen hoe het werkt, voelen wat het met je doet en ervaren wat je er allemaal mee kunt. Probeer maar eens gewoon je ademhaling te volgen. Precies zoals deze gaat. Hoe voelt dat, wat merk je? Probeer dan eens je uitademing te verlengen. Hoe langzaam kun je uitademen? Wat merk je? Hoe diep kun je ten volste inademen? Waar komt de lucht allemaal? Hoe voelt dat? En hoe voelt de uitademing na een diepe inademing? Eigenlijk is het meer zoiets als spelen in de zandbak. Door te spelen ervaar je hoe dingen werken. Je kunt lekker vrij en blij uitproberen.

Jouw toolbox

En zo werkt ademwerk ook. Je kunt er mee spelen, uitproberen en ervaren. Dat is een veel vrijere ervaring. Je ademhaling voelt helemaal van jou en is niet gesmoord binnen allerlei methodes en restricties. De methodes zijn een verrijking, niet een verplichting. Het is heel leerzaam om over je adem te leren en verschillende methodes uit te proberen. En je dan af te vragen, wat werkt voor jou? Daarmee vul je je toolbox en je bepaalt zelf wat je wanneer voor welk doel nodig hebt. Ademen is een hele persoonlijke ervaring. Door zelfkennis heb je veel sneller en makkelijker toegang tot deze toolbox en weet je in elke situatie wat je ermee kunt. Ga aan de slag met een ademcoach of kies een tof boek of online training om je persoonlijke ontdekkingstocht mee te starten!

Deel dit artikel: