Je energieniveau staat of valt met hoe je voor je lichaam zorg. Een gevarieerd voedingspatroon heeft hier een belangrijke rol in. We weten allemaal dat je genoeg groente en fruit moet eten en niet te veel fastfood of suiker. Maar ook al denk je bewust en gevarieerd te eten, toch kun je tekorten hebben. Met energiegebrek en vermoeidheid als gevolg. Waar kun je in je eetpatroon op letten zodat je meer energie krijgt?

Drink water, water en nog eens water

Je lichaam bestaat voor bijna 60% uit water en je brein zelfs voor 80%. Wanneer je vochtgehalte te laag is, gaat je lichaam in de ”spaarstand” en richt zich alleen op de meest vitale processen om watergebruik te besparen. Andere processen, zoals het afvoeren van afvalstoffen en het opnemen van voedingsstoffen verlopen dan minder goed. Hierdoor kun je je minder geconcentreerd en futloos voelen of hoofdpijn krijgen. Je hebt eerder dan je denkt kans op lichte uitdroging. Wanneer je dorst hebt is dat al een teken van lichte uitdroging. Je kunt het ook herkennen aan de kleur van je urine; geel/donker geel betekent een (licht)vochttekort.

Als je s ochtends gelijk begint met 1 a 2 glazen water, geef je een boost aan je energie. Je vult je vochtvoorraad bij die in de nacht is geslonken. Zorg ook gedurende de dag voor genoeg water, 1,5-2l. In één keer grotere hoeveelheden water drinken is niet aan te raden, verdelen over de dag is beter voor je lijf. Als je normaal gesproken weinig water drinkt, bouw het dan langzaam op. Je lichaam heeft tijd nodig om aan en hogere waterinname te wennen. Anders moet je ook de hele tijd plassen. maar dat reguleert zich vanzelf na verloop van tijd.

Magnesium

Veel mensen hebben een magnesium tekort, met futloosheid, moeheid en verminderde concentratie tot gevolg. Dit tekort komt doordat het minder in ons voedsel zit dan vroeger. Vanwege intensieve landbouw en het gebruik van kunstmest is de bodem verarmd. Groene groenten bevatten vroeger voldoende magnesium voor onze dagelijkse behoefte. Tegenwoordig moeten we er veel meer van eten of het aanvullen met andere magnesiumrijke voeding. Goede bronnen van magnesium zijn kelp (eet bijvoorbeeld eens kelp noodels), noten, zonnebloem- en pompoenpitten, rauwe cacao, avocado, gedroogde vijgen, makreel en hennepzaad. Door frisdrank, medicijnen (oa de pil), suiker en chemicaliën in ons milieu hebben we meer magnesium nodig dan voorheen. Daarnaast is stress een grote oorzaak van magnesium tekort, hoe meer stress, hoe meer magnesium je verbruikt. Het werkt ook andersom: hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je bent voor stress.

Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

De verbranding van koolhydraten zorgt voor energie. En om jezelf zo lang mogelijk van energie te voorzien, heb je het meeste aan langzame koolhydraten. Deze zorgen er voor dat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt en stabiel blijft. Een stabiele spiegel zorgt er voor dat ook je energieniveau stabiel is. Zonder de pieken en dalen die je krijgt als je bijvoorbeeld een Mars of Snickers hebt gegeten.

Langzame koolhydraten, waar zitten die dan in? Groenten en peulvruchten bevatten over het algemeen langzame koolhydraten. Verder geldt hoe meer bewerkt een product is (wit meel producten, snoep, chips) hoe sneller het je bloedsuiker laat stijgen. Volkoren producten hebben langzamere koolhydraten dan bijvoorbeeld witte rijst, wit brood en pasta. Maar je kunt ook witte rijst combineren met veel groente, eiwitten (vlees, ei, tofu) en vetten (vlees, noten, kaas). Door die combinatie breekt je lichaam het veel langzamer af en wordt langer energie afgegeven. Fruit bevat op zich best wat suikers, maar ook veel vezels en nutriënten waardoor het toch wat langzamer wordt afgebroken. Daardoor is het altijd een betere keus dan koek en snoepgoed. Zorg gedurende de dag voor meerdere eetmomenten om je energiepeil constant te houden, maar niet meer dan 5/6.

Vitamine B12

De B vitamines zijn essentieel voor je energiehuishouding, met name vitamine B12. Het helpt je zenuwstelsel en je hormoonhuishouding goed te functioneren. Het heeft tegelijkertijd een kalmerend effect en houdt je energieniveau hoog. Steeds meer mensen blijken een tekort te hebben. Een tekort aan B12 ontstaat omdat je te weinig dierlijke producten eet en/of doordat je niet goed in staat bent B12 uit je voeding of uit supplementen op te nemen. Steeds meer mensen blijken niet voldoende B12 te kunnen opnemen. Dit heeft uiteenlopende oorzaken, zoals stress, kleine onopgemerkte ontstekingen in maag-darmkanaal, medicijngebruik (oa de pil), verstoorde balans in darmflora, laag maagzuurgehalte en veel alcoholgebruik. Je B12 gehalte kun je het best aanvullen met biologisch vlees, wilde vis, eieren en melkproducten van grasgevoerde dieren. Voor vegetariërs en veganisten is een goed opneembaar supplement essentieel. Supplementen die door het mondslijmvlies worden opgenomen zoals mondspray of zuigtabletten werken het beste. Let hierbij op dat eigenlijk alleen de volgende vormen van B12 echt goed opneembaar zijn: methylcobalamine of adenosylcobalamine.

Wil je meer weten over gezonde voeding en een gezonde leefstijl die bij jou past? Neem gerust contact met me op!

Deel dit artikel: